Gebruik tropisch hout positief voor behoud bossen

Artikel delen

Het klinkt tegenstrijdig maar het gebruik van tropisch hout voor bijvoorbeeld een brug, beschoeiing of steiger draagt bij aan de bescherming van onze meest kwetsbare bossen. Voorwaarde is wel dat het om gecertificeerd hout gaat. Bosbeschermingsorganisatie FSC® Nederland heeft recent het online platform: hierhoutdaarbos.nl gelanceerd waarop relevante informatie over het gebruik van tropisch hout in de GWW te vinden is.

Tropisch bos

Kennis over tropisch hout

Er zijn veel vooroordelen over het gebruik van tropisch hout. Veel mensen denken dat je beter van tropisch bos af kunt blijven en vermijden het gebruik van tropisch hout. Wyke Smit, directeur van FSC Nederland: “Die gedachtegang is heel begrijpelijk, het is daarom belangrijk de kennis over tropisch hout te vergroten. De belangrijkste oorzaken van ontbossing en biodiversiteitsverlies in de tropen hebben niks met houtoogst te maken.”

Eén boom beschermt 99 bomen

Houten brug

Foto: GWW Houtimport

Ontbossing stoppen door het gebruik van tropisch hout te vermijden werkt volgens Wyke niet, of zelfs averechts: “Het zijn niet de FSC-gecertificeerde bossen die krimpen of verdwijnen, maar ándere bossen die gekapt worden voor veeteelt, soja of palmolie. Een FSC-gecertificeerd bos geeft juist beschermingswaarde, het bos mag simpelweg niet worden omgezet voor landbouw of veeteelt.”

In een FSC-gecertificeerd tropisch bos wordt altijd minder geoogst dan er bijgroeit en gemiddeld slechts één op de 100 bomen geoogst. Met de opbrengst van één boom worden dus 99 andere bomen beschermd. Híér kiezen voor hout in bruggen, steigers, damwanden en sluisdeuren, betekent dus letterlijk dáár meer bos.”

Hier hout daar bos

Op het door FSC ontwikkelde kennisplatform hierhoutdaarbos.nl staan de meest gehoorde vragen en overtuigingen rondom tropisch hout, met daarbij behorende feiten en argumenten. Neem zeker eens een kijkje om te onderzoeken of tropisch hout als materiaal een optie is voor een van je projecten.

duurzaam houtbouw

Foto sluisdeur: Hupkes Wijma

FSC® Nederland
nl.fsc.org/nl-nl
www.hierhoutdaarbos.nl