Boomrooierij op weg naar fossielvrij

Artikel delen

Voor directeur Kees Weijtmans van Boomrooierij Weijtmans is de ambitie helder: uiterlijk in 2035 moet zijn bedrijf volledig fossielvrij werken. De eerste aanzet daartoe werd in 2021 gegeven en inmiddels zijn de eerste elektrische bussen en kranen in gebruik genomen. Verspreid over de vestigingen van de boomrooierij liggen ruim 1.400 zonnepanelen waarmee voldoende energie wordt opgewekt voor het huidige elektrische wagen- en materieelpark.

Kees Weijtmans

Kees Weijtmans, directeur Boomrooierij Weijtmans.

Over de verdere elektrificering maakt Weijtmans zich wel zorgen. “Ik heb bij de netwerkbeheerder een aansluiting van 1.750 ampère aangevraagd, maar krijg te horen dat daarvoor geen ruimte op het stroomnet is. Netwerkcongestie beperkt ons in onze ambities.”

Dat geldt voor de overheid, die volgens Weijtmans als opdrachtgever eisen stelt aan duurzaamheidsdoelstellingen in aanbestedingen. “Anderzijds worden ondernemers maar beperkt gesteund bij het financieren van verduurzaming. Zeker bij vrachtwagens en kranen gaat het om nieuwe ontwikkelingen. Daardoor is het krijgen van subsidie of financiering bij banken heel erg lastig. Daar moeten overheden beter naar kijken, het is ook in hun belang dat bedrijven verduurzamen.”

De boomrooierij uit Udenhout werkt vooral in Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, maar ook in Midden-Nederland en Noord-Holland. “We werken jaarrond in Eindhoven en omgeving en hebben daarom ook in Son een vestiging. Van daaruit hoeven de medewerkers minder kilometers te maken om op werken in die regio te komen. Ook weer een duurzame keuze.”

Het werk van Boomrooierij Weijtmans bestaat voor ruim 80% uit bomen rooien. “Het stamhout krijgt als grondstof een nieuwe bestemming. Ander restmateriaal versnipperen we voor bodemverbetering of wordt verwerkt tot palletkorrels voor de bio-energiecentrale.”

Boomrooierij Weijtmans
www.boomrooierijweijtmans.nl