“Zorgzaam afwateren is onze prioriteit”

Artikel delen

Klimaatverandering is een thema dat steeds meer doorklinkt in de samenleving. Langdurige droogte afgewisseld met enorme stortbuien, binnenstedelijke hittestress en lage grondwaterstanden zijn allemaal bekende thema’s en het antwoord is vaak klimaatadaptatie!

Mini Raingarden

Mini Raingarden

“Inmiddels zijn er allerlei producten verkrijgbaar die ervoor zorgen dat wij water kunnen infiltreren, bufferen en vertraagd afvoeren, maar doen we dit wel verstandig met het oog op de toekomst?”, aldus Willy Bruckers, commercieel directeur TBS-SVA GROEP. “Of zijn we met de allerbeste bedoelingen bezig om de saneringslocaties van de toekomst te maken?”

Uit onderzoek is gebleken dat schoon regenwater eenmaal gevallen op de openbare infrastructuur helemaal niet zo schoon is. Sterker nog, het is flink vervuild met onder andere PCB’s, koolwaterstoffen, microplastics en dergelijke.

De Cycloon filterputkolk

De Cycloon filterputkolk

“TBS-SVA vindt dat als je infiltreert in de bodem, wadi of sloot dit zo schoon mogelijk moet zijn en het liefst op een betaalbare manier zonder enorme technische of dure investeringen in zuiveringssystemen, maar wel veel beter dan hoe we het meestal vandaag doen”, aldus Bruckers.

Cool City Drain

Cool City Drain

Daarom ontwikkelde TBS-SVA de volgende producten:

  • De Cycloon filterputkolk (schoonwater infiltreren in ondergrondse infiltratiesystemen).
  • Cool City Drain (water filtering, buffering en verkoeling).
  • Mini Raingarden (waterbuffering, vergroening en infiltratie).

“Maar zelfs een gewone straatkolk uitgerust met een GFSU-scherm levert al een wezenlijke bijdrage aan vuilreductie, en is gemakkelijk te onderhouden”, vertelt Willy Bruckers. “Een kolk is belangrijker dan u denkt, alle kolken samen houden namelijk ca. 14.000.000 kg chemisch vuil tegen in Nederland.”

TBS-SVA
www.tbs-sva.nl