Oude boom levert milieudiensten van 400 jonge bomen

Artikel delen

Nieuw onderzoek naar de milieuprestaties van oude bomen onderstreept de noodzaak om ze te beschermen. Er zijn ongeveer 400 jonge bomen nodig om de milieudiensten van een oude boom te vervangen. Dit werd ontdekt door een boswetenschapper uit Dresden, prof. Andreas Roloff, tijdens zijn onderzoek naar de zogenaamde ‘Methusalem-bomen’. Dit lezen we in het Duitse online magazin Arboristik.

De Collmerlinde bij het Duitse dorpje Colmm.

De Collmerlinde bij het Duitse dorpje Colmm is naar schatting 800 jaar oud en is waarschijnlijk de oudste boom in Saksen. Deze boom staat sinds oktober 2022 op de lijst van nationaal erfgoed. De Linde dreigde echter uit elkaar te vallen als de bladeren in het voorjaar zouden uitlopen. Acht boomverzorgers, uitgerust met handzagen, snoeiden de boom dit voorjaar zorgvuldig. Foto: Wikipedia Commons.

Het is een enorm aantal jonge bomen. Prof. Andreas Roloff, boswetenschapper met veel expertise in oude bomen, heeft daarom meerdere keren en met verschillende methoden de uitkomst herberekend. Maar uiteindelijk is het hetzelfde gebleven: er zijn zo’n 400 jonge bomen nodig om de effecten van een oude boom met een kroondiameter van zo’n 20 meter op te vangen op het gebied van milieudiensten als luchtfiltering, zonwering, koeling en CO2-opslag.

“Ik was me ook niet in die mate bewust van de relatie”, zegt Andreas Roloff. “Maar dit maakt des te duidelijker hoeveel meer we oude bomen in onze omgeving moeten respecteren en verzorgen en ze niet lichtvaardig moeten kappen, bijvoorbeeld om ruimte te creëren voor bebouwing.” De vervangende aanplant van één tot drie jonge bomen die momenteel besteld wordt bij het kappen van oude bomen heeft hoogstens een alibifunctie.

Goede verzorging

Andreas Roloff, voormalig directeur van het Institute for Forest Botany and Forest Zoology en de Forest Botanical Garden in Tharandt en nu senior professor aan de TU Dresden, doet al vele jaren onderzoek naar de thema’s boomveroudering, boomsoorten, zorg en droogtestressreacties en aanpassing, vooral in woongebieden. “We kunnen nu elf boombiologische eigenschappen definiëren die van invloed zijn op de levensverwachting van een boom. Hoe meer van deze eigenschappen een boomsoort kan combineren, hoe ouder hij in theorie kan worden. Maar dan moeten de omstandigheden, locatie en boomverzorging goed zijn en moet de boom niet vroegtijdig worden gekapt.”

Zelfs voor degenen die bij het planten van bomen niet denken in Methusalah-categorieën (Methusalah is één van de oudste bomen ter wereld en staat in Californië), maar in een lang mensenleven, hebben de boswetenschappers van Dresden criteria ontwikkeld voor een optimale locatiekeuze voor het planten van bomen met behulp van een grote verscheidenheid aan categorieën. Hiervoor zijn twee databases beschikbaar: De ‘KLimaArtenMatrix’, waarin 250 boom- en struiksoorten gerangschikt zijn naar droogtestressresistentie. En ‘Citree’, waarin de beste bomen uit zo’n 400 soorten en variëteiten worden geselecteerd voor een locatie met een ranking op basis van 65 categorieën of eigenschappen.

Omdat de beste database niets helpt als bomen niet goed worden verzorgd, vooral in woongebieden en parken, kunnen afgestudeerden in de bosbouw en professionals in Dresden ook boombeheersing en boomverzorging vanaf het begin leren in certificeringscursussen van het Duitse Boominstituut. “Er zijn nu zeer nauwkeurige regels om een ​​hoge kwaliteit te waarborgen. Vaak blijkt wat de goedkoopste methode lijkt, zoals het kappen van een boom, op lange termijn de duurste te zijn vanwege de daaruit voortvloeiende boomschade en vervolgkosten”, zegt Andreas Roloff.

Meer weten? Kijk op www.arboristik.de.