Veilig werken: een onmisbare pijler

Artikel delen

In de dynamische wereld van de Grond-, Weg- en Waterbouw zijn veiligheidsrisico’s aan de orde van de dag. En helaas gaat het nogal eens fout. Een stuk vangrail dat tijdens werkzaamheden op de snelweg belandt en een botsing veroorzaakt. Een geëlektrificeerd gebied binnen een 4-meter radius van een hoogspanningskabel, met een directe ziekenhuisopname tot gevolg. Een persoon die onder een graafmachine terechtkomt tijdens grondverzetwerkzaamheden. Of een medewerker die met de grijper van een autolaadkraan in aanraking komt. Dit zijn geen geïsoleerde incidenten; ze gebeuren vaker dan we zouden willen. En dan niet te vergeten alle keren waarbij het nét goed gaat. De vraag die zich opdringt: is veilig werken een tijdrovende bezigheid of een bittere noodzaak?

Wiellader

Kennis is niet alleen genoeg

GraverHet belang van kennis in veilig werken kan niet worden onderschat. Maar kennis alleen is niet zaligmakend. Naast technische en praktische knowhow is er een cruciale factor die elke dag, elk uur en elke minuut van essentieel belang is: de morele verantwoordelijkheid van het individu. Wanneer besluiten we bewust een risico te nemen of laten we een onveilige situatie onopgelost? Te vaak wordt er, vanwege tijdsdruk en naderende deadlines, gekozen om door te gaan, zelfs als dit betekent dat er risico’s worden genomen. De vraag is: wanneer grijpen we in en nemen we actie? Dit hangt grotendeels af van morele verantwoordelijkheid. Het is van vitaal belang om mensen bewust te maken van de risico’s en gevolgen, en om hen inzicht te geven in de verantwoordelijkheid die ze zelf dragen.

Veiligheidstrainingen bij SOMA Bedrijfsopleidingen gaan verder dan alleen het overbrengen van kennis. Ze focussen op het ontwikkelen van veiligheidsbewustzijn en laten cursisten praktische vraagstukken ervaren, waardoor ze leren omgaan met morele verantwoordelijkheid in diverse situaties.

Werken met E-machines

Met de opkomst van elektrisch materieel in de sector, is het voor machinisten essentieel om niet alleen te weten hoe ze deze machines moeten bedienen, maar ook hoe ze deze veilig kunnen stellen bij storingen. Onjuiste handelingen kunnen levensgevaarlijke situaties veroorzaken door de enorme spanningen die vrijkomen. Een gedegen basiskennis is cruciaal. In 1 dag kan die kennis opgedaan worden en een certificaat worden gehaald, zodat degene die de machine bedient op de hoogte is van de NEN 9140 en inzicht heeft in de risico’s. Voor zichzelf en de omgeving.

Stroomwals

Bedrijfsspecifieke machines

De GWW-sector kent een diversiteit aan machines in allerlei soorten en maten. Bij SOMA Bedrijfsopleidingen worden cursussen op maat gemaakt, specifiek afgestemd op de machine waarmee wordt gewerkt. Cursisten krijgen direct toepasbare informatie en kennis die ze dagelijks in de praktijk kunnen gebruiken.

SOMA Bedrijfsopleidingen: uw partner in veiligheidstraining

Bij SOMA Bedrijfsopleidingen bieden ze praktijkgerichte cursussen en opleidingen die branche-erkend zijn. De programma’s zijn ontworpen om niet alleen kennis over te dragen, maar ook om veiligheidsbewustzijn te ontwikkelen en morele verantwoordelijkheid te versterken. Neem vrijblijvend contact op met een van de accountmanagers voor in-company mogelijkheden, maatwerkoplossingen en aanvullende informatie. Bezoek ook de website voor het complete aanbod aan trainingen. Veilig werken is niet alleen een vereiste; het is een gedeelde verantwoordelijkheid waar we ons allen bewust van moeten zijn.

SOMA Bedrijfsopleidingen
www.somabedrijfsopleidingen.nl