Aanhanger met onkruidbestrijding én hogedrukreiniging

Artikel delen

In de strijd tegen onkruid heeft het Sportbedrijf Rotterdam gekozen voor twee machines van nieuwkomer Oeliatec. De machines werden onlangs afgeleverd door importeur Ramm B.V. in samenwerking met mechanisatiebedrijf Dick Klok uit Heenvliet. Het moderne materiaalgebruik, lage energieverbruik, de mogelijkheid om CO2-neutraal te werken en de elektrische aandrijving waren voor Sportbedrijf Rotterdam aanleiding om voor deze fabrikant te kiezen.

“Tijdens de eerste proeven met onkruidbestrijding waren de resultaten indrukwekkend. Maar wat ons het meeste aansprak was de enorme rust van de elektrische aandrijflijn”, zegt Rink Groeneweg. De keuze viel op twee machines van het model Belle Ile: een complete aanhanger met onkruidbestrijding en hogedrukreiniging in één machine geïntegreerd. “Daarmee hebben we breed inzetbare machines voor zowel onkruidbestrijding als reiniging”. Sportbedrijf Rotterdam gaat de twee machines vanaf aankomend seizoen inzetten op alle sportaccommodaties.

Technische gegevens

De Oeliatec belle ile is een gesloten aanhanger met een complete installatie voor onkruidbestrijding en hogedrukreiniging. De machine is voorzien van een eigen watertank en twee slanghapsels. Hierop kan de gepatenteerde Oeliatec onkruidlans aangesloten worden die onder lage druk een hele dunne film kokend water op de onkruidplant spuit. Daarmee worden besparingen van water en brandstof bereikt tot meer dan 50% ten opzichte van gangbare machines met heet water. De ronde spuitkop levert tussen de 4 en 6 liter water per minuut bij een temperatuur tussen de 99 en 100 °C. Als optie kan op de spuitlans een schoffel van 40 of 80 cm aangesloten worden. Beiden zijn voorzien van steunwielen om de gebruiker te ontlasten.
De waterpomp wordt elektrisch aangedreven met behulp van accu’s. De machine is daardoor niet alleen uitzonderlijk stil (±30 dB(A)), maar stoot daardoor ook minder uitlaatgassen uit. Een vol accupakket is geschikt voor 8 uur werken en kost minder dan € 1,00 om op te laden.
De boiler is dieselgestookt, werkt modulerend en heeft een elektronische temperatuurbewaking, zodat het water altijd een uitstroomtemperatuur heeft van 120 °C. Hij is geschikt voor BtL (Biomass to Liquid), zoals Agealube Eco diesel. Bij gebruik van deze brandstof in combinatie met groene stroom worden geen fossiele brandstoffen meer gebruikt en draait de machine volledig CO2-neutraal.
Naast onkruidbestrijding is het mogelijk de machine in te zetten als hogedrukreiniging. Omdat dit meer vermogen kost, wordt deze functie aangedreven met een Honda GX benzinemotor. De hogedrukreiniger levert maximaal 15 liter per minuut, 200 bar en een maximum temperatuur van 90 °C.

Ramm B.V., www.ramm.nl