Engcon‘s nieuwe krachtige EC233 draaikantelstuk gaat volledig in productie

Artikel delen

Engcon, ’s werelds grootste fabrikant van draaikantelstukken, heeft aangekondigd dat het nieuwe EC233-serie draaikantelstuk volledig in productie is genomen. Met een opbreekkracht van 340 kNm is dit de krachtigste tiltrotator op de markt, gemaakt voor graafmachines van 24 tot 33 ton. De EC233 vervangt Engcon’s EC30, die al sinds het midden van de jaren 90 de klanten van Engcon trouw van dienst is.

Fredrik Jonsson, Development Manager bij Engcon: “Het EC233 draaikantelstuk voor graafmachines van meer dan 24 ton is een fantastisch product. We zijn al begonnen met het accepteren van bestellingen voor de EC233, in combinatie met onze standaard snelwisselsystemen QS70 en QS80. De QS70 en QS80 zijn nu standaard uitgerust met de automatische hydraulische en elektrische koppeling van Engcon, EC-Oil. We verwachten dat deze combinatie zeer goed zal worden ontvangen”.

“Alles vanaf het eerste prototype tot de volledige serieproductie is soepel verlopen”, zegt Fredrik. De productontwikkelingscyclus was gericht op zware testen, waarbij zowel de nokken als de bevestigingsmiddelen eerst zijn blootgesteld aan extreme overbelasting in een laboratoriumomgeving. Daarna is het materiaal getest in een echte werkomgeving, op grote machines.

Fredrik legt uit hoe het testen werkt: “We beginnen altijd met het onder spanning zetten van onze testproducten in een krachtige hydraulische installatie, waarin we de overbelasting met gecontroleerde krachten beheersen. Dit geeft ons een duidelijk beeld over eventuele structurele tekortkomingen”.

Als de laboratoriumtesten met succes zijn voltooid, worden prototypes gemonteerd op grote graafmachines om de werking van het draaikantelstuk in echte werkomstandigheden verder te testen.

“Ook al onderwerpen we de apparatuur aan een behoorlijke druk in het laboratorium, gebeuren er in de echte wereld dingen die je niet altijd kunt voorzien in het lab. Denk bijvoorbeeld aan forse temperatuurschommelingen, of een oneindig aantal koppelkrachten die niet eenvoudig kunnen worden gesimuleerd. De EC233 is moeiteloos door de ontwikkeling en de testen gekomen”, aldus Fredrik Jonsson.

Feiten EC233:

  • Voor machines van 24-33 ton
  • Kantelhoek +-45 graden
  • Maximale opbreekkracht: 340 kNm
  • Standaard snelwisselsysteem QS70 en QS80
  • Standaard uitgerust met centrale smering, lasthoudkleppen op kantelcilinders
  • Voorbereid voor de EC-Oil automatische oliekoppeling, met of zonder grijper