InfraCampus bundelt kennis infrasector

Artikel delen

Op 10 april 2019 wordt op het Bouw & Infra Park in Harderwijk, de InfraCampus geopend door Christianne van der Wal, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Harderwijk. Deze ontmoetingsplek voor bedrijven en organisaties in de infrasector is ondergebracht in een centraal op het park gelegen grote bedrijfshal met buitenterrein. De B&I InfraCampus wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de stichting Innovatie Kenniscentrum Nederland (IKN). Deze stichting is ook aanwezig op Infra Relatiedagen 2019.

De B&I InfraCampus is een bijzondere ontmoetingsplek voor professionals die werkzaam zijn in de infra en de openbare ruimte, met speciale aandacht voor innovaties en actuele ontwikkelingen. In de InfraCampus bevinden zich circa 60 permanente stands van leveranciers. Maar er is ook een buitenterrein waar praktijkvoorbeelden zijn te zien. Door de aanwezigheid van deze leveranciers kan de bezoeker in korte tijd kennis maken met vele producten en diensten op het gebied van infra en openbare ruimte.

Regelmatig organiseert B&I InfraCampus in nauwe samenwerking met de Stichting IKN interessante lezingen en presentaties. IKN is een samenwerkingsverband dat zich richt op het verzamelen, ordenen en delen van kennis van de afvalwaterketen. Met speciale aandacht voor innovaties en decentrale oplossingen rond stedelijk afvalwater. “Maar het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de InfraCampus zich gaat ontwikkelen tot een ontmoetingsplaats voor de hele boven- en ondergrondse infra en openbare ruimte. Deze groeiambitie is voor de IKN ook één van de redenen van de verhuizing van Ede naar deze grotere locatie in Harderwijk”, zegt Erik Kerssies, directeur van Bouw & Infra Park.
Tot de overige activiteiten behoren onder andere het organiseren van brancheseminars en andere activiteiten in het belang van de branche. “De InfraCampus heeft een enorme toegevoegde waarde voor het park. Nergens in Nederland zijn zoveel aspecten van de infra op één plaats samengebracht”, aldus Kerssies.

Ruimtelijke adaptatie

Op 13 december 2018 opende IKN al de deuren van haar nieuwe onderkomen. Tijdens deze eerste netwerkdag stond het thema Ruimtelijke adaptatie in de praktijk centraal. Veel standhouders van de permanente stands hebben ook een relatie met dit thema. Steeds vaker worden kortstondige, heftige regenbuien afgewisseld met perioden van droogte en warmte. Regenval leidt zo tot wateroverlast, terwijl door droogte verzakkingen optreden en de grondwaterstand daalt. Op plekken met veel verharding en weinig groen wordt het warmer, hetgeen kan leiden tot hittestress. De onbalans tussen neerslag en droogte heeft negatieve gevolgen voor het milieu en leidt steeds vaker tot economische schade. Maar hoe kun je nu met deze problemen in de buitenruimte zo praktisch mogelijk omgaan? Welke oplossingen zijn er? En welke rol kan ‘groen’ hierin spelen? Diverse leveranciers bieden oplossingen voor deze problematiek.
Vier sprekers uit de sector deelden bij de netwerkdag hun praktische toepassingen met de aanwezigen. Zo spraken Wilrik Kok, directeur van Field Factors, en Dick Bakker van de gemeente Someren, over de natuurgebaseerde oplossingen voor watermanagement. Fred Prins, directeur GEP, legde uit welke nuttige dingen je kan doen met regenwater in een particuliere omgeving. Groenpionier en oprichter van NL Greenlabel, Nico Wissing, legde uit waarom er bij gebiedsontwikkeling meer ruimte voor groen gemaakt moet worden. De bedenker van de Boomveer, Stef Janssen, liet zien hoe je met dit product kan vergroenen op plaatsen waar dit normaal gesproken niet kan.

Zelf beleven

Volgens Kerssies zit de meerwaarde van InfraCampus in het feit dat de bezoeker letterlijk kan zien waar het over gaat: “Dat is toch anders, dan er alleen over lezen. Er bestaan veel nieuwe technieken voor de ondergrond, maar die zie je zelden met eigen ogen. Er wordt een gat of sleuf gegraven, een pomp, leiding of straatverlichtingskabel wordt aangelegd en het zand gaat er weer over. Op ons buitenterrein laten we precies zien wat er allemaal gebeurt. In de toekomst zijn de netwerkevents van IKN van grote waarde voor de InfraCampus. Maar dat geldt ook voor het SOMA-college op het park; dé infra-opleiding van Nederland.”

Wanneer open?

De B&I InfraCampus is iedere werkdag open voor bezoekers. Van tevoren kunt u online bekijken welke stands zeker bemand zijn. En uiteraard kan er ook een afspraak gemaakt worden. Voor het gebouw en op het Bouw & Infra Park is voldoende parkeergelegenheid. Het park beschikt verder over een eigen parkcateraar, grand café met terras, hotelkamers, congrescentrum en evenementenhal.

Informatie
Bouw & Infra Park B.V.
Ceintuurbaan 2
3847 LG Harderwijk
Tel. 0341 499 000
www.bouwinfrapark.nl