Komatsu Hybride graafmachines: stil, zuinig en betrouwbaar

Artikel delen

Wie voor een stille, zuinige en betrouwbare hybride graafmachines wil gaan, komt volop aan zijn trekken bij Komatsu. Al in 2008 bracht het merk de allereerste machine met deze technologie op de markt. Sindsdien zijn er wereldwijd al meer dan 4000 Komatsu hybride graafmachines verkocht waarvan ruim 600 in Europa. Inmiddels zijn we met de HB215LC-3 en de HB365LC-3 aan de vierde generatie toe.

De belangrijkste eigenschap is uiteraard het uitzonderlijk lage brandstofverbruik. Afhankelijk van de werkomstandigheden verbruikt een Komatsu hybride graafmachine tot 30% minder dan een vergelijkbare traditionele machine. Dit vertaalt zich in een bijzonder lage CO2-uitstoot, waardoor de Komatsu Hybride graafmachines in aanmerking komen voor de MIA/VAMIL-regeling. Naast de directe impact op de operationele kosten zijn er dus ook nog de bijkomende subsidies wat de Total Cost of Ownership verder weet te drukken.

Ook opmerkelijk aan het hybride systeem is dat de graafmachine de elektrische energie ook zelf opwekt. De elektrische zwenkmotor-generator gebruikt elektrische energie bij het zwenken en regenereert deze wanneer de bovenwagen wordt afgeremd. De geregenereerde energie wordt opgeslagen in de condensator en kan onmiddellijk opnieuw worden gebruikt bij het zwenken of om de motor te ondersteunen met het accelereren of bij gebruik van de arm, giek en bak.
De Komatsu hybride machines zijn bovendien stiller. Dit betekent minder hinder voor de omgeving maar ook voor de machinist een bijzonder comfortabele machine om mee te werken. Dat het hybride systeem over de jaren heen zijn betrouwbaarheid ruimschoots heeft aangetoond, is geen twijfel meer over mogelijk. Bewijs hiervan is de garantie van 5 jaar of 10.000 draaiuren op de hybride onderdelen.

BIA Nederland
www.biagroup.com