Duurzaam waterbeheer in dorp en stad met Infiltratiegoot

Hevige regenbuien en langere periodes van droogte vragen om duurzaam waterbeheer. In dorp en stad zijn door alle bebouwing de mogelijkheden voor duurzaam en efficiënt waterbeheer beperkt. Juist daarom ontwikkelde ACO de Infiltratiegoot. ACO introduceerde deze innovatieve Infiltratiegoot tijdens de Vakbeurs Klimaat op 21 november.

In binnenstedelijk gebied kan regenwater door bebouwing en verharding niet altijd worden afgevoerd naar wadi’s. Bovendien vragen de aanwezige kabels, leidingen en hoge grondwaterstanden om ondiepe infiltratieoplossingen. De ACO Infiltratiegoot biedt dan uitkomst. De Infiltratiegoot vangt hemelwater op en infiltreert het lokaal, hoog aan het oppervlak, in de bodem. Hierdoor wordt uitdroging van de bodem voorkomen en de riolering ontlast. De geringe inbouwdiepte heeft als bijkomend voordeel dat de aanlegkosten beperkt zijn.

Rechtstreeks de grond in

Aan de hand van de ontwerpeisen en de waterdoorlatendheid van de bodem zijn in de Infiltratiegoot onderuitlaten aangebracht, waardoor het opgevangen regenwater wordt afgevoerd naar zogenaamde infiltratielonten. Deze lonten van milieuvriendelijke en duurzame steenwol infiltreren het hemelwater in de bodem en geven het af aan de ondergrond. Op korte termijn wordt op deze manier de riolering ontlast en op langere termijn wordt hiermee uitdroging van de bodem voorkomen.

Snel en in ieder ontwerp mogelijk

Dankzij de bijzondere constructie heeft de Infiltratiegoot alleen een draagkrachtige ondergrond nodig, met een voldoende waterdoorlatend vermogen. Er is geen betonfundatie of verdere zijlingse aanvulling met beton nodig. Dat geeft een belangrijke tijdbesparing bij de verwerking. Deze goot volgt dankzij speciale delen moeiteloos alle radii in de bestrating en door de diverse roosterafdekkingen past deze infiltratiegoot in ieder ontwerp.