Met zonne-energie jaarlijks 200 bruggen bouwen

Artikel delen

Civieltechnisch bedrijf Haasnoot Bruggen uit Rijnsburg heeft in 2017 ingezet op het gebruik van zonne-energie voor de productie van bruggen. In 2016 nog slechts een idee en nu een dagelijkse werkelijkheid met de productie van zo’n 200 bruggen per jaar. Op dit moment is 93% van de energiebehoefte gedekt door de opbrengst van de 1251 zonnepanelen.

De laatste stap (7%) naar 100% duurzame energie is het vervangen van de gaskachels in de productieruimte voor warmte panelen, waarmee de productie volledig kan draaien op zonne-energie. Deze laatste stap staat gepland voor begin 2020.
Haasnoot Bruggen is de eerste bruggenbouwer in Nederland die naar volledige CO2-neutrale productie is overgegaan. “Het is voor ons een mijlpaal in de zoektocht naar duurzaam produceren. Als echte doeners hebben we iets tastbaars neergezet”, aldus Hyuk Brands, algemeen directeur, Haasnoot bruggen BV. Technisch directeur Fred Floor, eveneens, van Haasnoot Bruggen BV heeft alle berekening en voorbereidingen op zich genomen. Floor is al sinds 2003 bezig met energie efficiënte oplossingen als onderdeel van de innovatiestrategie van het bedrijf: “Zo is de fabriek van Haasnoot Bruggen al in 2004 voorzien van een ultra zuinig en geavanceerd klimaatsysteem, waarmee alle kantoorruimtes samen niet meer energie verbruiken dan een gezinswoning.”