Hoge waardering InfraTech 2021
Geen volle gangpaden in de beurshallen van het jarige Rotterdam Ahoy tijdens de 14e editie van InfraTech 2021. Wegens Covid-19 kon het evenement dit jaar slechts in digitale vorm plaatsvinden. Desondanks trok InfraTech 2021 meer dan 4.000 bezoekers naar het digitale platform. Ook werden de innovatieprijzen uitgereikt.
Daar waar er twee jaar geleden nog 22.000 bezoekers naar Rotterdam Ahoy reisden werd het vierdaagse online evenement in de afgelopen week door meer dan 4.000 professionals bezocht. In totaal vonden er verspreid over vier dagen 71 online kennissessies, workshops en key-notes plaats. Iedere sessie trok gemiddeld 200 kijkers, de vijf best bekeken onderdelen trokken rond de 300 geïnteresseerden. Al die mensen binnen het online platform verstuurden meer dan 2.000 chatberichten. Er werden meer dan duizend connecties gelegd en afspraken gemaakt.
Winnaars innovatieprijs
Tijdens InfraTech worden iedere twee jaar de InfraTech Innovatieprijzen uitgereikt. Dit jaar wonnen Protekta, De Vries & van de Wiel en ASTRIN | Smart Infra met respectievelijk het ‘koppelen van houten palen’, een specialistisch wasproces voor de reiniging van met PFAS-verontreinigde grond en een opleiding tot Smart Infra Technicus. De Cobouw Publieksprijs werd gewonnen door Ploegam met volledig elektrisch aangedreven materieel. De prijzen werden uitgereikt door Maxime Verhagen, Juryvoorzitter & Voorzitter Bouwend Nederland en Tjeerd Roozendaal, Hoofdingenieur-directeur Programma’s Projecten en Onderhoud bij Rijkswaterstaat vanuit Studio Ahoy in Rotterdam Ahoy. De winnaars ontvingen een InfraTech promotiepakket ter waarde van € 2.500,-.
Maxime Verhagen was opgetogen over alle inzendingen: “Ze leveren innovatieve oplossingen voor onder andere emissievrij bouwen, ecologisch verantwoord onderhouden, vermindering grondstoffengebruik, digitalisering van het bouwproces, nieuwe opleidingen en innovatieve installatietechnieken. Al met al levert de opbrengst van de InfraTech Innovatieprijs 2021 aantrekkelijke ‘showcases’ die benut kunnen worden in publicaties en toonbeelden van de innovatiekracht en samenwerking in de infrasector. Ik ben daar trots op.”
Product Innovatie
In de categorie Product Innovatie ging de InfraTech Innovatieprijs 2021 naar Protekta met de innovatie ‘koppelen van houten palen’, voor een duurzame toekomst voor de waterbouw. Veel meerpalen, bruggen, remmingwerken, steigers en sluisdeuren zijn gemaakt van tropisch hardhout, wat veruit het minst belastend voor het milieu vergeleken met materialen als composiet, beton of staal. Het nadeel van hout is dat men vast zit aan de maximale lengte van de boom. Daarnaast zijn grotere lengtes vaak erg kostbaar en moeilijk te verkrijgen. Daarom heeft Protekta een innovatieve methode ontwikkeld om houten palen te koppelen. Dit koppelen doen zij door middel van het gebruik van glasvezel wapening en een speciaal ontwikkelde hars die geschikt is voor boven en onder water.
Proces Innovatie
In de categorie Proces Innovatie was de winnaar De Vries & van de Wiel (DVW) met een specialistisch wasproces voor de reiniging van PFAS-verontreinigde grond. Deze innovatieve techniek is een hybride versie van de klassieke nat extractieve reiniging, dat zich naast fractiescheiding richt op het doorgedreven wassen van de grind- en zandfractie en het continu zuiveren van het waswater. Met behulp van deze techniek wordt PFAS-verontreinigde grond gereinigd tot secundaire grondstoffen. Het proces draagt daarmee bij aan de circulaire economie. Ook verdwijnen de giftige en moeilijk afbreekbare PFAS-moleculen definitief uit het milieu.
Vernieuwende Samenwerking
In de categorie Vernieuwende Samenwerking ging de prijs naar ASTRIN | Smart Infra met Smart Infra Technicus. Samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs en opdrachtgevers realiseren zij de Smart Infra Academy; ze brengen de meest actuele Smart Infra technieken bijeen in een Test- en Innovatielab, realiseren een doorlopende leerlijn door specifieke MBO- en HBO-opleidingen te ontwikkelen en zorgen samen voor erkenning van het beroep van de toekomst: Smart Infra Technicus.
Meer weten? Ga naar www.infratech.nl.