Mineraal olivijn maakt CO2-neutrale projecten eenvoudig haalbaar

Artikel delen

Van brekerzand tot potgrond en van stortgranulaat tot funderingsmateriaal, greenSand levert een reeks grondstoffen met het mineraal olivijn dat CO2 opneemt. Directeur Eddy Wijnker: “Wij bieden opdrachtgevers en aannemers vooral een route naar ‘CO2-opruimen’. Dan kan door toepassing van één van onze producten in een GWW-project, maar dat kan ook door ergens olivijn uit te strooien waarbij de CO2-opslag wordt verrekend met uitstoot elders. Zo compenseren wij zelfs de uitstoot van een drukkerij.”

Dorpstuin Galder’ halfverharding gemaakt door TUIN-IDEE.

Natuurlijk ziet Wijnker liever een directe toepassing van olivijn in GWW-projecten omdat die projecten daarmee kunnen voldoen aan de ambitie van opdrachtgevers om een project CO2-neutraal te maken. De toepassingsmogelijkheden van greenSand zijn veelzijdig binnen de GWW-sector. Denk aan waterdoorlatende halfverharding, parkeerplaatsen, opritten, fiets- en wandelpaden, overrijdbare bermen, spoorpaden, asfaltslijtlagen, top/onderlagen van betonnen bestratingsproducten en zandsuppletie. “Ons product greenSand in pure vorm maakt binnen civiele (her)inrichtingsprojecten een klimaat-positieve uitvoering haalbaar. Zo heeft de aannemer een doeltreffend antwoord op duurzaamheidswensen van opdrachtgevers.”

Schouwpaden van greenSand, aangeleverd door Molhoek CCT.

Het lossen van het schip met greenSand vanuit Spanje bij de Lekhaven in Wijk bij Duurstede.

Slimme bouwgrondstof

Wijnker vervolgt: “Olivijn is een prima oplossing om CO2 op te nemen en zo de uitstoot binnen een project te compenseren. Het mineraal reageert bij de verwering met CO2 (zuur) en water, waarbij bicarbonaatoplossingen ontstaan. De eindproducten zijn silicaat, bicarbonaat en magnesium. Het klinkt ingewikkeld, maar zo zijn door de eeuwen ook de krijtrotsen van Dover ontstaan. Een derde van de wereld bestaat uit olivijn, dat bij vulkanische uitbarstingen op talloze breuklijnen ter wereld aan de oppervlakte is gekomen. We kunnen op veel plekken het materiaal uit groeves delven. Dan hoor ik mensen zeggen dat we de natuur afgraven, maar in Nederland importeren we sowieso de meeste steenachtige materialen voor de bouw en infrasector. Alleen is dit een slimme grondstof die het CO2-vraagstuk helpt oplossen.”

Hij plaatst er direct de kanttekening bij dat preventie van CO2-uitstoot natuurlijk veel beter voor onze wereld is. “Maar daar zijn we in het optimistische geval nog decennia mee bezig. Als tijdelijke oplossing is Olivijn een zeer interessant en veelzijdig hulpmiddel, net als het planten van extra bomen. Overigens kunnen die bomen prima in een substraat met olivijn, want dat vervangt kalkhulpstoffen en levert ook nog magnesium. Over kalk gesproken: ook in de agrarische sector is vervanging van meststoffen door olivijnproducten ideaal, omdat je in de toekomst mogelijk zo de CO2-uitstoot omlaag kunt brengen.”

Ridderstraat te Gilze aangelegd door Hendrickx Grondwerken B.V. (halfverhardingspad).

Toversteen

Terug naar de GWW-sector: sinds de producten van greenSand in 2008 op de markt werden geïntroduceerd is inmiddels zo’n 54000 ton olivijn uitgestrooid die de komende decennia duizenden tonnen CO2 gaat opnemen. Wijnker: “Vooral de laatste twee jaar is het hard gegaan. De mindset is compleet veranderd. Mensen nemen CO2-uitstoot serieus en de problematiek krijgt steevast een plek in de aanpak van GWW-projecten. Binnen onze BV greenSand Civiel kwam de doorbraak bij de aanleg van de Hoekse Lijn, de RET-metrolijn van Rotterdam naar Hoek van Holland. Daar is met onze product in de schouwpaden liefst 17.000 ton CO2 opgeruimd. Op dit moment realiseert de NS een project van ca. 4000 ton! Ook de vele projecten met halfverharde paden in diverse gemeenten, de funderingen van kunstgrasvelden en substraat voor bomen, potgrond en brekerzand tellen nu dagelijks hard op. We hebben in uithoeken van de wereld geleverd, van Vladivostok tot de Dominicaanse Republiek en van Dubai tot Californië. Ook hier op Texel waar de aanwezige schelpenpaden voor CO2-uitstoot zorgen, maar een nieuwe halfverharding met olivijn juist CO2 opneemt. Bij de reconstructie van de N470 in Zuid-Holland is volop greenSand toegepast. En ProRail bekijkt of onze producten als alternatief voor het ballastmateriaal basalt mogelijk zijn om zo de fijnstof voor spoorwegwerkers te voorkomen. Ook wordt gekeken of we bij de Zandmotor voor de kust van Zuid-Holland olivijn kunnen inzetten. Grote aannemers en diverse gemeenten passen onze producten toe of zijn geïnteresseerd. Niet voor niets, want olivijn is een soort toversteen.”

Verwerken van greenSand.

Vanzelfsprekend vindt Wijker het essentieel dat de beloftes over CO2-opname ook bewezen worden. “Bij de gerealiseerde projecten wordt gemonitord wat de toepassing van Olivijn daadwerkelijk doet. Tevens liggen in Delft al anderhalf jaar vakken met verschillende fracties, waar Deltares en TUDelft onderzoek doen. Hoe fijner de fractie, hoe sneller de verwering en hoger de opname van CO2, aldus de eerste voorlopige conclusies. Er komt nog een officiële rapportage. Ook TU Wageningen en NIOZ zijn betrokken bij onderzoeken. We doen niet geheimzinnig. We willen juist de grote verscheidenheid ontdekken. Het is als Haarlemmerolie; overal goed voor.”

CO2-beprijzing maakt toepassing ‘gratis’

Wijnker zag in 2008 in China na een zware, ondiepe aardbeving groengekleurde stenen van hellingen afrollen. Het bleek olivijn te zijn, een stollingsgesteente van magma. Terug in Nederland heeft hij met Olaf Schuiling, emeritus hoogleraar geochemie verbonden aan de Utrecht University, en Nico Wissing, tuin- ontwerper en grondlegger van het duurzame ‘NL Greenlabel’, het materiaal olivijn ontwikkeld tot ‘klimaatvriendelijke producten’. Inmiddels heeft hij een team van 12 medewerkers. Veelal jonge, ambitieuze studenten die de mogelijkheden verder in kaart brengen. “Want het zou mooi zijn als we in veel meer concrete projecten dit mineraal kunnen toepassen. Ik begon met één scheepslading, nu komt er elke maand een schip aan. En dat zal alleen maar toenemen, gelet op de vraag. Bij grootschalige toepassingen zullen de kosten verder dalen. Sterker, als de overheid straks CO2-uitstoot gaat beprijzen, zoals Noorwegen al doet met 200 euro per ton, dan worden onze producten in wezen ‘gratis’ als je die boete wilt voorkomen…”

greenSand
www.greensand.com/nl