Straatmeubilair in strijd tegen hittestress

Artikel delen

Een stadsbank met groenbekleding is een nieuw middel in de strijd tegen hittestress in de stad en grijze bedrijventerreinen. De stadsbank Grœnnehage is modulair opgebouwd en is zelfvoorzienend.

Tekst: Henk wind
Beeld: Grœnnehage

Foto van studenten

Studenten Vincent van den Heuvel en Chloé Deniz ontwikkelden op uitvraag van Knøp een groene stadsbank.

De stadsbank is bedacht door studenten van de studie commerciële economie innovation aan de HAN in Arnhem. Het eerste exemplaar van de bank is ook aangekocht door de HAN en siert nu de HAN-campus. Studenten Vincent van den Heuvel en Chloé Deniz hebben inmiddels hun eigen bedrijf opgezet en staan klaar voor mogelijke opdrachtgevers. “Dan kunnen we heel snel de productie op gaan zetten”, zo geven ze aan.

De bank is een oplossing voor hittestress op plekken waar veel verharding en weinig groen aanwezig is, zoals steden en bedrijventerreinen. De bank biedt bezoekers een schaduwrijke verblijfplek, maar het groen in de rugleuning draagt ook bij aan vermindering van de hitte in de stad. Aan de bovenzijde zijn extra bloembakken toegevoegd, die extra schaduw geven en bijdragen aan de biodiversiteit.

Waterbuffer

De bank is voorzien van een waterbuffer waarin 265 liter regenwater kan worden opgevangen. De beplanting onttrekt water aan deze buffer middels capillaire werking. “Deze hoeveelheid is genoeg voor een periode van ruim twee maanden zonder regen. Mocht het dan toch nodig zijn, dan kan de waterbuffer ook nog met een tuinslang worden bijgevuld. Aan de zijkant van de bank zit een meter waarop het waterpeil in de buffer afleesbaar is.”

De basis van het project is gelegen in een uitvraag van het bedrijf Knøp. “De opleiding commerciële economie innovation is een nieuwe opleiding. Wij zijn de eerste lichting studenten. Vanaf het begin werken we met projecten voor bedrijven. Bedrijven pitchen hun probleemstelling en studenten kunnen zeven weken lang werken aan een oplossing. In dit geval vroeg Knøp om een toepassing te bedenken voor hun modulaire stalen bouwsysteem”, vertelt Chloé over de start van het ontwikkelingstraject.

Klimaatadaptatie

Foto van een bloembak.

De bloembak bovenop de stadsbank is gemaakt van Resysta, een houtachtig materiaal op basis van rijstvlies.

Chloé en Vincent pakten die uitvraag op, samen met twee andere studenten. Er volgden een groot aantal brainstormsessies. Huidige uitdagingen als verduurzaming en klimaatadaptatie speelden daarin een belangrijke rol. En omdat het modulaire systeem geschikt is voor buitentoepassing werd al snel duidelijk dat het iets moest worden voor in de publieke ruimte.

Dat werd dus een zitbank voor stedelijke gebieden en bedrijfsterreinen met veel verharding en weinig groen. Daar is behoefte aan schaduw. Met een hoogte van twee meter biedt het modulaire systeem van zichzelf al snel schaduw aan degene die plaats neemt op de bank. Door er nog eens een plantenbank bovenop te zetten, neemt de schaduwwerking nog verder toe, vertelt Vincent. En door de rugleuning groen te maken draagt het zitmeubel bij aan het verlagen van hittestress in de omgeving.

Technische uitwerking

Om vanaf een idee ook te komen tot het bouwen van een dergelijke zitmeubel, vereiste een paar extra stappen. Het modulaire systeem was de basis, maar daar kwamen meer onderdelen en groentechniek bij. “We hebben veel hulp gekregen van de heren van Knøp, die wel technisch onderlegd zijn. En we mochten de pilotversie bouwen in de werkplaats van het Mobility Innovation Centre dat de HAN heeft op bedrijvenpark Kleefse Waard in Arnhem. Studenten van die opleiding hebben ons ook geholpen.”

Bij de keuze van beplanting kon Chloé dankbaar gebruik maken van kennis die ze van huis uit mee gekregen heeft. “Ik hou veel van de natuur en mijn moeder is veel bezig met planten en kruiden en is bezig met het opzetten van vertical farming. We hebben planten gekozen die goed zijn voor de biodiversiteit en die luchtzuiverend werken.” Gekozen is voor winterharde bloeiende planten zodat de bank vooral in het groeiseizoen een weelderig aanzien krijgt.

Duurzame materialen

Foto van een waterbuffer

De bank is zelfvoorzienend middels een ingebouwde regenwaterbuffer van 265 liter

Vincent verdiepte zich met name in de te gebruiken materialen. “We wilden de bank graag zo duurzaam mogelijk ontwerpen. We hebben planten gekozen van een hovenier die biologisch werkt, maar ook de andere materialen zijn zo duurzaam mogelijk. Voor het zitgedeelte hebben we gekozen voor Platowood, dat ook nog eens hier ter plaatse wordt geproduceerd. De bloembakken bovenop zijn gemaakt van Resysta; dat is een houtachtig materiaal op basis van rijstvlies.”

De vraag die vervolgens op kwam was of het stalen modulaire bouwsysteem eigenlijk wel de meest ideale basis was voor de bank. Vincent en Chloé zijn nu op zoek naar een duurzamer materiaal en een eenvoudiger systeem, dat wel modulair moet zijn. “Daar zijn we nu mee bezig. De samenwerking met Knøp is beëindigd. Maar als er zich geïnteresseerden melden voor een Grœnnehage-bank, dan kunnen we dat heel snel regelen en gaan produceren.” Daarbij staan de studenten ook open voor bredere vragen. “Het hoeft niet per se een zitbank te zijn. Kom maar op met de vragen en wij gaan er mee aan de slag.”