Rijksbijdrage om winkelgebieden aantrekkelijker te maken

Artikel delen

In veel gemeenten neemt de leegstand van winkels toe, waardoor winkelgebieden minder aantrekkelijk worden voor bewoners en bezoekers. Negen gemeenten ontvangen daarom van het Rijk in totaal € 26 miljoen om hun winkelgebied aan te pakken. Eén van de mogelijke maatregelen is meer groen.

Boombakken in Zaanstad.

Boombakken in Zaanstad. Foto: VHG / Copijn.

Wellicht een Sinterklaascadeau: op 5 december 2023 maakte minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend dat negen gemeenten een bijdrage krijgen. Het gaat om Apeldoorn, Emmen, Enschede, Nissewaard, Sluis, Someren, Terneuzen, Waalwijk en Westervoort.

“Met deze bijdrage kunnen gemeenten de winkelgebieden aanpakken. Deze worden bijvoorbeeld aantrekkelijker door gevelrenovatie, betere looproutes en meer openbare zitplekken. Ook zorgt meer groen voor een winkelgebied waar mensen graag boodschappen doen”, zo stelt de minister. “Op deze manier houden we dorpen en steden levendig”.

Impulsaanpak Winkelgebieden

De toekenning van € 26 miljoen aan negen gemeenten vormt de derde ronde van de zogenoemde ‘Impulsaanpak Winkelgebieden’. Voor deze regeling is in totaal € 100 miljoen beschikbaar. Naast gemeenten hebben private investeerders een belangrijk aandeel in de uitvoering van de projecten.

In september 2022 ontvingen elf andere gemeenten al een Rijksbijdrage van € 22 miljoen: Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen. In maart 2023 kende het kabinet € 18 miljoen toe aan negen gemeenten: Heerenveen, Dokkum, Beekdaelen, Tilburg, Uithoorn, Oldenzaal, Dordrecht, Nissewaard en Rijswijk.

De regeling kent in totaal vier openstellingsperiodes. Voor de vierde en laatste ronde kunnen gemeenten een aanvraag indienen tussen 20 mei en 1 juli 2024. In deze ronde is € 22 miljoen beschikbaar. Gemeenten kunnen informatie over de Impulsaanpak winkelgebieden vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): www.rvo.nl/subsidies-financiering/impulsaanpak-winkelgebieden. Ook organiseert de RVO een webinar en verdiepend vragenuur voor gemeenten die een aanvraag willen indienen.